Hvilken type restaurant minder din spisestue om?
Det er blevet mere og mere trendy at gå ud og spise i de danske storbyer. Med mange forskellige koncepter indenfor restauranter, er et restaurantbesøg en gang eller flere om måneden blevet hvermandseje. Dette smitter også af i hjemmet, hvor flere forsøger at kopiere yndlingsrestaurantens tema. Men hvilken restaurant minder dit hjem om?
Den traditionelle og danske
Er du ung og netop flyttet hjemmefra, så er det ikke sikkert at du endnu har råd til at lade hjemmet emme af royalt porcelæn og fine møbler. Derfor kører du råt denne stil hele vejen ud, når du dekorerer dit hjem og spisestue med genbrugsmøbler, gamle tuborgkasser og fede retrofund.
Dins spisestue minder om et vesterbrosk værtshus – men på den fede måde. De gamle billeder af familie og venner hænger fremme, som en kavalkade af minder der kan beskues, imens en traditionel middag indtages med venner og roommates.
Borddækning gør du ikke meget ud af. Der skal være plads til en dryppende stearinlys, et sæt terninger med raflebæger, gode bastante cocktails, et par flasker øl og et sæt bordskånere i kork, så den gode gamle og stensikre gryderet ikke brænder hul i dit hjemmelavede plankebord.
Den rå og moderne
Er du fra København eller omegn, er der god chance for, at dit hjem, spisestue og køkken bærer præg af de nordiske og rå undertoner, som viser sig i de nyere og mere trendy restauranter i København.
Disse findes i mange forskellige afskygninger og prisklasser, men kendes bedst ved det unge og hippe personale, de crowdede lokaler, små og kreative anretninger og den lange venteliste fredag aften.
Særligt hvis du går på restaurant i Kødbyen, vil du fornemme stemningen af ungt publikum, nyfortolkede cocktails og bittesmå anretninger i rækkevis, som kan få det gamle slagteriområde til at summe af energi og liv i timevis, hver aften.
På disse restauranter er indretningen typisk præget af slidte træborde og enkle metalstole. Både borde og stole giver et indtryk af utilfældig tilfældighed, når det tjekkede interiør ligeså godt kan bruges inden døre som uden døre.
Borddekorationen er ellers simpel, men med en bistroagtig stemning. Bordet er ofte dækket med intentionen om, at gæsterne selv kan tage for sig at glas og bestik i de dertil indrettede krukker med klargjort bestik og foldede servietter. Derudover er stilen ellers præget af, at lokalerne før har været brugt til noget andet og mere industrielt, hvilket de udnytter fuldt ud i deres indretning og image.
Den klassiske og stilrene
Er du flyttet til storbyen fra provinsen, og kan stadig ikke helt smide stilen af rene linjer, matchende porcelæn og moderne matchende lysestager i forskellige størrelser på bordet, så bor du sikkert stadig ligesådan.
Skulle man sammenligne din spisestue og spisevaner med en restaurant, må det være en af de dyrere og mere klassisk indrettede, i indre København. Ud ad til kan de ligne turistfælder, med deres blomster på bordene, malerier på vægge, designerlamper i loftet og dansk designerpynt i vinduerne. Men når de kører hele stilen rent med Georg Jensen Damask dug på bordene og enten smørrebrød eller en velstegt bøf bearnaise på tallerkenen, så ved man, at man er havnet på et virkelig godt sted.
I dit hjem forsøger du at gøre stilen efter, ved altid at have et rent og veldækket bord parat, når dine spisegæster træder ind ad døren. Maden er preppet, og ingenting er efterladt til tilfældighederne. Stellet er klassisk men moderne, og du har samlet på det længe. For gud forbyde det, at du skulle servere mad for dine gæster på uens tallerkener. Derfor elsker dine venner og gæster at komme på besøg i dit hjem, da der altid er kræset om både den hjemmelavede sovs og det opdækkede bord.